04/05/2020 | 11:29
Κυκλαδες
Στα “κάγκελα” οι δήμαρχοι Κυκλάδων και Δωδεκανήσου για το νέο Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο
Έντονες αντιδράσεις για την πρωτοβουλία του προέδρου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου
Αναστάτωση στους Δήμους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, προκαλεί η διαφαινόμενη αυθαίρετη πρωτοβουλία του δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, με αντικείμενο το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο.(ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΕΣ, ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ, ΦΟΔΣΑ)
Κι ενώ καλά καλά οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν συνέλθει από τα απόνερα της πανδημίας, ενώ καλούνται να διαχειριστούν μια πρωτοφανή πολυεπίπεδη κρίση σε όλους τους τομείς, ο κ. Καμπουράκης, ο οποίος είναι πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου, έστειλε υπόμνημα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, εκ μέρους όλων των Δήμων, καλώντας τους να εκδώσουν σχετική απόφαση και να προχωρήσουν στην ίδρυση Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.
Σε ότι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, το 60% θα κατέχουν αθροιστικά οι Δήμοι Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ενώ το 40% θα ανήκει στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία θα έχει κυρίαρχο ρόλο στον έλεγχο του σχήματος, ενώ, πρόεδρος του Δ.Σ. θα είναι ο περιφερειάρχης.
Η πρωτοβουλία του κ. Καμπουράκη προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων των δύο νομών, καθώς θεωρούν αυθαίρετη την κίνηση του προέδρου της ΠΕΔ, η οποία έγινε χωρίς να προηγηθεί διάλογος και χωρίς να ληφθούν αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων.
Εξάλλου, η ίδρυση ενός Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ ο οποίος θα κατέχει την κεντρική διαχείριση για απορρίμματα και ανακύκλωση στα νησιά, πιθανότατα θα αφαιρέσει αρμοδιότητες και πόρους από τους Δήμους, οι οποίοι θα υποβαθμιστούν σε ρόλο «χαμάλη» με την ευθύνη τους να περιορίζεται στην αποκομιδή σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων. Επίσης, εκτιμάται ότι θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη μεταφορά απορριμμάτων από μικρότερα σε μεγαλύτερα νησιά, θέμα το οποίο βρίσκει κάθετα αντίθετους τους περισσότερους δημάρχους.
Από πλευράς Κυκλάδων υπήρξε άμεση αντίδραση για το θέμα των ανεμογεννητριών, αρχής γενομένης από τους δημάρχους Τήνου, Σύρου, Μυκόνου, Άνδρου, Νάξου, Πάρου, Κιμώλου και Θήρας, ήτοι από το 1/3 των μελών του ΔΣ της ΠΕΔ (μεταξύ άλλων και ο π. Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κος Μαραγκός Γιώργος), ζητώντας την κατεπείγουσα σύγκληση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ενόψει της συζήτησης του νέου Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη 5 Μαϊου.
cyclades24
Δείτε ακόμα
-
19/10/2026 | 15:12Με μετάλλια, και σημαντικές εμπειρίες επέστρεψε η Ολυμπιακή Ακαδημία Ταεκβοντό Σαντορίνης από Λάρισα και Σερβία [φώτο] -
19/10/2026 | 13:17Γιάννης Βρούτσης: Η Ανάφη απογειώνεται- μετά από 12 χρόνια προσπαθειών φτάνουμε στο τέλος -
19/10/2026 | 12:10Black Friday 2026: Πότε έρχονται οι μεγάλες εκπτώσεις -
19/10/2026 | 11:33Santorini Socca League: Το ευρωπαϊκό ταξίδι του Αετού ολοκληρώθηκε με τρίποντο - όλο το ρεπορτάζ -
19/10/2026 | 10:21Γ Εθνική - 9ος όμιλος: 'Κακιά" ήττα για την ΑΕΜ - Ηλυσιακός - Μύκονος 1-0 [video] -
19/10/2026 | 10:09Πόθεν Έσχες 2026: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής -
19/10/2026 | 09:45Δείτε τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας (19/10) -
19/10/2026 | 09:15Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Δευτέρας 19 /10 -
18/10/2026 | 21:44Πανθηραϊκός: Θλίψη για την "απώλεια" του Ιωάννη Ρούσσου (Κάστρος) -
18/10/2026 | 19:15Santorini Socca League: Μεγάλη στιγμή...με τα γαλανόλευκα ο Μπιρμπίλη[φώτο] - αύριο με την Κροατία το πρώτο παιχνίδι