03/12/2024 | 18:33
Ποδοσφαιρο
Έρχεται το "VAR" ... των προπονητών στο ποδόσφαιρο
Η IFAB ενέκρινε τη Δευτέρα (2/12) να πραγματοποιηθούν διευρυμένες δοκιμές του Football Video Support (FVS), ενός εναλλακτικού συστήματος VAR που θα δίνει στους προπονητές τη δυνατότητα για “challenge” σε διαιτητικές αποφάσεις.
Το FVS, το οποίο χρησιμοποιήθηκε φέτος στα Παγκόσμια Κύπελλα Γυναικών Κ20 και Κ17, έλαβε αρχικά το πράσινο φως για δοκιμές τον Μάρτιο ως μια αποδοτική εναλλακτική λύση του VAR.
Έτσι, μία αμφισβητούμενη φάση δεν θα επιβλέπεται, ούτε θα ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από το VAR και τον βοηθό VAR, αλλά το FVS θα επιτρέπει στους προπονητές να αμφισβητήσουν έως και δύο αποφάσεις των διαιατητών, εάν πιστεύουν ότι έχει γίνει κάποιο λάθος.
Ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτητών της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, μάλιστα είχε δηλώσει τον Νοέμβριο στο ESPN ότι θα αιτηθεί στο Ετήσιο Επιχειρηματικό Συνέδριο της IFAB στο Λονδίνο δοκιμές σε περισσότερες διοργανώσεις.
“Πολλές ομοσπονδίες μέλη της FIFA έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να
συμμετάσχουν στη δοκιμή. Το να ξεκαθαρίσουμε ότι το FVS δεν είναι VAR είναι σημαντικό, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προσδοκίες.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού καμερών, το FVS δεν θα μπορεί να δείξει ό,τι μπορεί να δείξει το VAR.
Το οφσάιντ είναι ένα παράδειγμα: χωρίς κάμερες σωστά τοποθετημένες, μόνο ένα καθαρό οφσάιντ μπορεί να εντοπιστεί. Αυτό κάνει και την απόφαση εντός γηπέδου σημαντική.
Το FVS έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με περιορισμένη ρύθμιση κάμερας, ιδανικά τέσσερις έως πέντε. Με το FVS ο προπονητής αμφισβητεί μια απόφαση κι ο διαιτητής στη συνέχεια πηγαίνει για να δει μια επανάληψη της φάσης.
Σε αντίθεση με το VAR, υπάρχει μόνο ένας χειριστής που γράφει το βίντεο. Στη συνέχεια, μόνος ο διαιτητής του αγώνα αξιολογεί τη δική του απόφαση και δεν του λένε ότι έχει κάνει ένα ξεκάθαρο και προφανές λάθος εκ των προτέρων”, δήλωσε σχετικά.
Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της IFAB την 1η Μαρτίου θα λάβει τις επόμενες αποφάσεις σε σχέση με αυτές τις δοκιμές και θα επιβεβαιώσει τυχόν τροποποιήσεις στους κανονισμούς, που θα τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο Ιούλιο
Πηγή SPORT24. gr
Δείτε ακόμα
-
03/09/2026 | 11:25Έρχεται φιλικό παιχνίδι Πανθηραικού -ΑΟ Πύργου το Σάββατο στα Φηρά -
03/09/2026 | 11:01Super League 2: Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της πρεμιέρας - αυτός σφυρίζει την Ελλάς Σύρου -
03/09/2026 | 10:44Η υπερηφάνεια του «Νταντή» για την …Μαρία του - αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -
03/09/2026 | 10:24Superbet Κύπελλο Ελλάδας: Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας και η βαθμολογία στη League Phase -
03/09/2026 | 09:45Δείτε τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης (03/09) -
03/09/2026 | 09:15Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πέμπτης (03/09) -
02/09/2026 | 16:18Η NST Travel και η οικογένεια Παγώνη στο πλευρό του Α.Ο. Θήρας και τη νέα σεζόν! -
02/09/2026 | 14:15Ο Γιάννης Χατζόπουλος στο «9ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» -
02/09/2026 | 12:35ON THE RADAR: Σταύρος Αγγελής... ο Έλληνας Vardy της Super League; -
02/09/2026 | 11:10kύπελλο Ελλάδας: To σημερινό πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής στη league phase [Τετάρτη 02/09]