24/11/2025 | 15:36
Πανθηραϊκος
Πανθηραϊκός σαν σήμερα: 40 χρόνια από την πτήση που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία για την ομάδα .
Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από μια ημερομηνία που παραμένει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της οικογένειας του Πανθηραϊκού: την 24η Νοεμβρίου 1985.
Ήταν παραμονή της Αγίας Αικατερίνης, όταν η ομάδα του Πανθηραϊκού βρισκόταν στο νησί της Λέσβου για να αντιμετωπίσει τον Διαγόρα Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Δ’ Εθνικής, όπου συμμετείχαμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας.
Ο Πανθηραϊκός πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2-4, η πρώτη εκτός έδρας στην ιστορία μας στη συγκεκριμένη κατηγορία. Μετά το τέλος του αγώνα, η αποστολή της ομάδας (24 άτομα συνολικά) μετέβη στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης για να παρακολουθήσει το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης Β’ Εθνικής ανάμεσα σε Αιολικό και Πιερικό, και ακολούθως κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο για την επιστροφή με αεροσκάφος 30 θέσεων της Ολυμπιακής.
Το ταξίδι ξεκίνησε στις 17:00, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού. Ωστόσο, στις 17:50, λίγο πριν την προγραμματισμένη άφιξη στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού, ξέσπασε σφοδρή καταιγίδα που εμπόδισε την προσγείωση. Το πλήρωμα ενημέρωσε ότι υπήρχε καύσιμο για περίπου δυόμισι ώρες πτήσης, αλλά οι καιρικές συνθήκες χειροτέρευαν και καθιστούσαν αδύνατη την προσγείωση σε οποιοδήποτε ελληνικό αεροδρόμιο.
Μέσα στο αεροπλάνο επικράτησε πανικός – ακόμη και οι αεροσυνοδοί δεν μπορούσαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Το σκηνικό αγωνίας κορυφώθηκε όταν ο ένας κινητήρας παρουσίασε βλάβη – κάτι που τελικά συνέβαλε θετικά, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμων.
Την ίδια ώρα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το αεροπλάνο είχε χαθεί από τα ραντάρ και οι επιβάτες θεωρούνταν αγνοούμενοι. Τελικά, γύρω στις 20:30, επιχειρήθηκε προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κω, όπου επίσης έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Η πρώτη προσπάθεια προσγείωσης απέτυχε. Στη δεύτερη, όμως, ο έμπειρος πιλότος αφού πρώτα είχε ενημερώσει ότι θα αναγκαστεί να προβεί σε προσθαλάσσωση καθώς τα καύσιμα είχαν σχεδόν εξαντληθεί, κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος με επιτυχία.
Ύστερα από 3,5 ώρες εφιάλτη, η αποστολή του Πανθηραϊκού πάτησε και πάλι στεριά. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Καμπουράκης και η σύζυγός του Πόπη, ο πρώην πρόεδρος και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας Μάκης Βασαλάκης, ο Λευτέρης Τζούρος, ο Γιώργος Χάλαρης, ο Μάκης Κουτσαυγουστής, ο Μηνάς Δρακουτός, ο Οδυσσέας Κωλέτσης, ο Κώστας Χαμπαίος, ο Μιχάλης Μανδάλης, ο Στέλιος Σφαχτός, ο Μανώλης Νταλής, ο Χρήστος Αντωνιάδης, ο Γιάννης Γαβαλάς, ο Κρυός, ο Παπαμιχαλόπουλος, ο Μάκης Καφιέρης και, καθώς και οι αείμνηστοι Ματθαίος Δαμίγος (Ρουμενίγκε), Θεόδωρος Δελληγεωργίου, Γεώργιος Μητροπίας και Τέλης Καψάλης.
Ο Νίκος Καμπουράκης ήταν αυτός που μετέφερε πρώτος τα ευχάριστα νέα στην Σαντορίνη, επικοινωνώντας με τον ιδρυτή και τότε πρόεδρο του συλλόγου κ. Αρτέμιο Μητροπία, ο οποίος βρισκόταν σε απόγνωση μη μπορώντας να επικοινωνήσει με κανέναν επί ώρες.
Η εμπειρία εκείνη σημάδεψε τους συμμετέχοντες – κάποιοι δεν μπήκαν ξανά ποτέ σε αεροπλάνο, άλλοι χρειάστηκαν χρόνια για να το ξανατολμήσουν.
Μια λιγότερο γνωστή, αλλά εξαιρετικά σημαντική στιγμή της ιστορίας μας για ένα ταξίδι που λίγο έλειψε να μην έχει επιστροφή και να σημαδέψει μια για πάντα την οικογένεια του Πανθηραϊκού.
Η φωτογραφία είναι από το εντός έδρας παιχνίδι με την ομάδα του Ορχομενού, που έγινε μία εβδομάδα μετά την περιπέτεια της Μυτιλήνης.
Δείτε ακόμα
-
21/05/2026 | 13:35ΑΟ Θήρας: Τελευταίο παιχνίδι για την Κ16 πριν το ...Final-4 -
21/05/2026 | 12:45Super League: Αναδιάρθρωση με πρωτάθλημα 16 ομάδων ζητούν 5 ομάδες - Έκτακτο ΔΣ απο τη... λίγκα -
21/05/2026 | 11:00Επίσκεψη φοιτητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στη Σαντορίνη για τη βιωσιμότητα -
21/05/2026 | 10:30Stoiximan AegeanBall Festival 2026: Το απόλυτο μπασκετικό ραντεβού του καλοκαιριού επιστρέφει στη Σύρο -
21/05/2026 | 10:13Στη Σαντορίνη για διακοπές…Χριστογιώργος και Αθανασίου -
21/05/2026 | 09:40Με playout Super League οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πέμπτης 21/05 -
21/05/2026 | 09:15“Ανακαινίζω 2026”: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις -
20/05/2026 | 14:32ΑΑΔΕ: Ο κίνδυνος κατασχέσεων και πλειστηριασμών για οφειλέτες -
20/05/2026 | 13:55ΑΟ Θήρας: Κάτοικος Σαντορίνης για ακόμη μία χρονιά η...Αναστασία Σιρίνινα -
20/05/2026 | 13:17Μανώλης Νομικός: Ο Αλέξανδρος Κωνσταντόπουλος αποτελεί "στυλοβάτη" σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε