30/03/2023 | 11:37
Ελλαδα
Τα επόμενα τέσσερα νησιά που αποκτούν υδατοδρόμιο
Τρεις επιπλέον αιτήσεις για ισάριθμα υδατοδρόμια στα Δωδεκάνησα κατατέθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για αδειοδοτήσεις ενός ικανού αριθμού 22 υδατοδρομίων στη γεωγραφική περιοχή του Ν. Αιγαίου, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ώστε να στηριχθεί από τη βάση του το όλο εγχείρημα για ένα βιώσιμο και λειτουργικό, συγκοινωνιακό δίκτυο υδροπλάνων.
Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκαν οι φάκελοι για τις άδειες ίδρυσης υδατοδρόμιων σε Αγαθονήσι, Τήλο και Κάσο, όπως επιβεβαίωσε άλλωστε την περασμένη Τρίτη σε δηλώσεις του και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκειται μέσα στις επόμενες ημέρες η υποβολή των φακέλων για άλλα επτά σημεία σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Ειδικότερα, τα υδατοδρόμια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα οποία είναι ώριμα για να κατατεθούν οι τεχνικοί τους φάκελοι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι αυτά της Ρόδου στον κεντρικό λιμένα, της Σαντορίνης, της Δονούσας, επίσης τα υδατοδρόμια στην Κω (κεντρικός λιμένας και Κέφαλος), στη Σέριφο και την Κύθνο.
Υπενθυμίζεται ότι τα υδατοδρόμια για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια ίδρυσης είναι αυτά σε Ρέθυμνο, Ίο, Βόλο, Καλαμάτα, Κυλλήνη και Κύμη, ενώ ένα βήμα πριν από την αδειοδότηση ίδρυσης είναι αυτά σε Aιδηψό, Αλιβέρι, Χαλκίδα και Κάρυστο.
Ο δρόμος πάντως μέχρι να εξασφαλισθούν οι άδειες ίδρυσης κι εν συνεχεία οι τελικές άδειες λειτουργίας, ώστε να γίνουν και οι πτήσεις των πρώτων υδροπλάνων στο Αιγαίο– που θεωρείται και η βασικότερη αγορά λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης- είναι ακόμη μακρύς.
Το ιδανικότερο σενάριο, με βάση τις εκτιμήσεις των υφιστάμενων παικτών της αγοράς, κάνει λόγο για ένα χρονοδιάγραμμα από την άνοιξη του 2024 και μετά με το σκεπτικό ότι για να είναι βιώσιμο το δίκτυο θα πρέπει να έχει ενταχθεί ένας ικανός αριθμών νησιών στα δρομολόγια και να έχουν εκδοθεί οι άδειες λειτουργίας.
Ενας καλός προγραμματισμός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ήταν να αδειοδοτηθούν φέτος κατ’ ελάχιστο 7 + 7 άδειες λειτουργίας αντίστοιχα σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες ώστε με ορίζοντα τη θερινή σεζόν του 2024 να έχει επιτευχθεί ο στόχος του δικτύου των 22 συνολικά υδατοδρομίων.
Πηγή: Cyclades24
Δείτε ακόμα
-
03/09/2026 | 10:24Superbet Κύπελλο Ελλάδας: Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας και η βαθμολογία στη League Phase -
03/09/2026 | 09:45Δείτε τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης (03/09) -
03/09/2026 | 09:15Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πέμπτης (03/09) -
02/09/2026 | 16:18Η NST Travel και η οικογένεια Παγώνη στο πλευρό του Α.Ο. Θήρας και τη νέα σεζόν! -
02/09/2026 | 14:15Ο Γιάννης Χατζόπουλος στο «9ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» -
02/09/2026 | 12:35ON THE RADAR: Σταύρος Αγγελής... ο Έλληνας Vardy της Super League; -
02/09/2026 | 11:10kύπελλο Ελλάδας: To σημερινό πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής στη league phase [Τετάρτη 02/09] -
02/09/2026 | 10:40Ξεκίνησαν οι εγγραφές στη Φιλαρμονική, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία και τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Θήρας - όλες οι πληροφορίες -
02/09/2026 | 10:05Ναυτικός όμιλος Σαντορίνης: Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή σαιζόν - ετοιμασίες για τη χειμερινή περίοδο -
02/09/2026 | 09:40Συντάξεις Οκτωβρίου: Πότε καταβάλλονται τα χρήματα