22/05/2020 | 14:47
Ελλαδα
Ανατροπή στην εργασία – Τι θα ισχύει από 1ης Ιουνίου για το μειωμένο ωράριο και τους μισθούς
Το κυβερνητικό σχέδιο που φέρει την κωδική ονομασία ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και ως βασική του επιδίωξη είναι να μπει ανάχωμα στην έκρηξη της ανεργίας. Το κυβερνητικό σχέδιο που η εφαρμογή του προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είναι το εξής:
- Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει τον χρόνο εργασίας τού εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%. Η μείωση του ωραρίου που θα εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο θα ασκείται χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
- Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος που θα χάνει ο εργαζόμενος για τις ώρες που δεν εργάζεται.
- Οριο ασφαλείας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν η καθαρή αμοιβή μετά την μείωση του ωραρίου εργασίας υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
- Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
- Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.
Παραδείγματα
Ας δούμε πώς αυτό λειτουργεί στην πράξη με συγκεκριμένα παραδείγματα:- Εάν κάποιος εργαζόμενος έχει μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ και ο εργοδότης του τον θέσει σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου κατά το ήμισυ, τότε ο εν λόγω εργαζόμενος θα λάβει ως μισθό 500 ευρώ. Το 60% των υπόλοιπων 500 ευρώ που θα χάσει ο εργαζόμενος λόγω του μειωμένου ωραρίου θα καλυφθεί από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει στον εργαζόμενο 300 ευρώ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα αμείβεται για τέσσερις μήνες από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο με 800 ευρώ τον μήνα. Ο μισθός του θα μειωθεί κατά 200 ευρώ και θα εργάζεται με μειωμένο κατά 50% ωράριο. Η ασφαλιστική του κάλυψη ωστόσο θα είναι για τα 1.000 ευρώ.
- Εργαζόμενος με αποδοχές 700 ευρώ και ωράριο μειωμένο κατά 50%. Θα λάβει από τον εργοδότη 350 ευρώ. Από το κράτος θα λάβει το 60% των υπόλοιπων 350 ευρώ, δηλαδή 210 ευρώ, άρα σύνολο 560 ευρώ. Επειδή όμως το χαμηλότερο όριο είναι τα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού, το κράτος θα πληρώσει άλλα 90 ευρώ ώστε να φτάσει το συγκεκριμένο ποσό.
- Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίες αποδοχές 800 ευρώ μπαίνει σε καθεστώς μειωμένου κατά 40% ωραρίου εργασίας. Με τη μείωση του ωραρίου εργασίας ο μισθός του υπαλλήλου μειώνεται στα 480 ευρώ από 800 ευρώ. Το 60% των απωλειών που θα έχει ο εργαζόμενος θα καλυφθεί με επιδότηση από το κράτος. Δηλαδή το κράτος θα τον καλύψει για άλλα 288 ευρώ και ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα λαμβάνει το μήνα 768 ευρώ. Και αυτός ο εργαζόμενος θα ασφαλιστεί για 800 ευρώ.
- Η μόνη περίπτωση που το κράτος θα καλύπτει το 100% της αμοιβής του εργαζομένου είναι αν αυτό αμείβεται με το κατώτερο μισθό των 650 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι καθαρές αποδοχές είναι 540 ευρώ και αν ο εργαζόμενος αναγκαστεί να εργαστεί με το 50% της αμοιβής θα αμείβεται με 270 ευρώ. Κανονικά το πρόγραμμα θα έπρεπε να καλύπτει 270 χ 60% = 162 ευρώ αλλά θα θα καλύπτει το σύνολο των 270 ευρώ.
Δείτε ακόμα
-
03/09/2026 | 14:04Προχωράει η αναβάθμιση του γηπέδου του Πανθηραϊκού - ανέβηκαν στο «διαύγεια» οι αποφάσεις του δημοτικού Συμβουλίου για την ολοκλήρωση -
03/09/2026 | 13:44Η υπερηφάνεια του «Νταντή» για την …Μαρία του - αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -
03/09/2026 | 12:35Super League 2: Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της πρεμιέρας - αυτός σφυρίζει την Ελλάς Σύρου -
03/09/2026 | 11:25Έρχεται φιλικό παιχνίδι Πανθηραικού -ΑΟ Πύργου το Σάββατο στα Φηρά -
03/09/2026 | 10:24Superbet Κύπελλο Ελλάδας: Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας και η βαθμολογία στη League Phase -
03/09/2026 | 09:45Δείτε τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης (03/09) -
03/09/2026 | 09:15Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πέμπτης (03/09) -
02/09/2026 | 16:18Η NST Travel και η οικογένεια Παγώνη στο πλευρό του Α.Ο. Θήρας και τη νέα σεζόν! -
02/09/2026 | 14:15Ο Γιάννης Χατζόπουλος στο «9ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» -
02/09/2026 | 12:35ON THE RADAR: Σταύρος Αγγελής... ο Έλληνας Vardy της Super League;