09/05/2024 | 09:58
Αγορα εργασιας
Σε ποιες περιπτώσεις τα παιδιά υποβάλλουν φορολογική δήλωση
Τα ανήλικα παιδιά είναι εξαρτώμενα μέλη των γονέων τους εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και εφόσον συνοικούν με αυτούς ή όταν παρουσιάζουν αναπηρία τουλάχιστον 67% και το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ μη υπολογιζόμενου του ποσού της διατροφής, του εξωιδρυματικού επιδόματος ή προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας.
Στην περίπτωση αυτή το εισόδημά τους δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα και σε κάθε περίπτωση στο όνομα του συζύγου, ο οποίος θεωρείται καταρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα, προστίθεται στο εισόδημα του άλλου γονέα και φορολογείται στο όνομά του.
Φορολόγηση εισοδήματος ανήλικου τέκνου
Κατ’ εξαίρεση, φορολογείται χωριστά το εισόδημα του ανήλικου άγαμου παιδιού ανεξαρτήτως ποσού εφόσον προέρχεται:- α) από την παροχή της προσωπικής του εργασίας,
- β) από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.
Εξαρτώμενα ενήλικα τέκνα
Εξαρτώμενα μέλη είναι και:- Τα ενήλικα τέκνα που είναι έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους και εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσόν των 3.000 ευρώ
- Τα ενήλικα τέκνα του φορολογουμένου και οι αδελφοί και αδελφές των δύο συζύγων με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία εφόσον το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. Σε κάθε όμως περίπτωση τα ενήλικα τέκνα που αποκτούν εισόδημα υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση.
Χωριστές δηλώσεις
Στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι υποβάλουν χωριστές δηλώσεις θα δηλώνονται στον πίνακα 8 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους τα τέκνα που προέρχονται από τον κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα του καθένα εξ αυτών. Το ίδιο ισχύει και κατά τη λύση της έγγαμης σχέσης ή του συμφώνου συμβίωσης, όπου τα τέκνα θεωρείται ότι βαρύνουν και τους δύο γονείς, οι οποίοι δικαιούνται την μείωση του φόρου (αφορολόγητο), υπό την προϋπόθεση ότι είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες και το αγροτικό εισόδημά τους είναι μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού εισοδήματός τους.
Δείτε ακόμα
-
15/10/2025 | 13:45Κύπελλο ερασιτεχνών :Ντέρμπι για την ΑΕΜυκόνου - Αυτός είναι ο αντίπαλός της / όλα τα ζευγάρια
-
15/10/2025 | 10:45EuroLeague :Σήμερα το δεύτερο "πιάτο" της 4ης αγωνιστικής - Με Βιλερμπάν ο Παναθηναϊκός /οι ώρες και τα κανάλια των παιχνιδιών
-
15/10/2025 | 10:20Οι αγώνες της 2ης Αγωνιστικής της “Santorini Basketball League 2025-2026”
-
15/10/2025 | 10:05EuroLeague :Η βαθμολογία μετά την ήττα του Ολυμπιακού
-
15/10/2025 | 09:45Super League 2 :Σάββατο ή Ελλάς Σύρου - το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής
-
15/10/2025 | 09:15Συντάξεις Νοεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμών για όλους τους συνταξιούχους
-
14/10/2025 | 21:30Συγκλονιστικό: Νίκησε τον καρκίνο και επέστρεψε στον ΑΟ Θήρας!
-
14/10/2025 | 14:51Πήρε το δίπλωμα UEFA D η Βαρβάρα Κυριακάκη - Τα συγχαρητήρια της Θύελλας Καμαρίου
-
14/10/2025 | 12:15EuroLeague : Χωρίς ανάσα ο Ολυμπιακός, σήμερα με την Εφές - το πρόγραμμα της ημέρας (Τρίτη 14/10)
-
14/10/2025 | 11:44Δήμος Θήρας :Παραδοσιακό Πολιτιστικό Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα