09/08/2024 | 09:30
Αγορα εργασιας
Φορολογική ενημερότητα – express για χρέη στην Εφορία και στους δήμους
Σύστημα διαλειτουργικότητας ενεργοποιείται από την 1η Σεπτεμβρίου μεταξύ της ΑΑΔΕ και των δήμων και των περιφερειών με στόχο την ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Οι πολίτες που έχουν ρυθμίσει οφειλές από δημοτικά τέλη ή και κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, χωρίς ταλαιπωρία και με γρήγορες διαδικασίες θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα για μεταβιβάσεις ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων.
Με τη νέα υπηρεσία οι φορολογικές αρχές θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για φορολογούμενους που έχουν κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς στο δήμο με ρύθμιση ή εξόφληση των οφελών και στους οποίους θα χορηγείται αυτόματα το πιστοποιητικό ενημερότητας για τις συναλλαγές τους.
Αντίθετα όσοι έχουν «κόκκινα» χρέη από δημοτικά τέλη ή κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας θα μπλοκάρεται αυτόματα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας.
Σήμερα στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προχωρήσει στην εξόφληση του χρέους που έχει στον Δήμο δεν μπορεί να λάβει άμεσα φορολογική ενημερότητα, καθώς η ενημέρωση της ΑΑΔΕ από το δήμο για την εξόφληση της οφειλής του καθυστερεί δεδομένου ότι η επικοινωνία μεταξύ των δύο φορέων γίνεται μέσω επιστολών.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς:
- Ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας ισχύος μέχρι και δύο μηνών για την πραγματοποίηση πράξεων και συναλλαγών.
- Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, εάν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλη αρχή του δημόσιου τομέα (δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας), εφόσον η αρχή αυτή χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για να ενημερώνει τη Φορολογική Διοίκηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνεπάγονται τη δέσμευση ενημερότητας, καθώς και για την τακτοποίηση των οφειλών, που συνεπάγονται άρση της δέσμευσης ενημερότητας.
- Αν ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή, μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν μήνα.
- Ωστόσο η Φορολογική Διοίκηση και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης ορίζει υποχρεωτικά όρο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία.
Δείτε ακόμα
-
15/10/2025 | 10:45EuroLeague :Σήμερα το δεύτερο "πιάτο" της 4ης αγωνιστικής - Με Βιλερμπάν ο Παναθηναϊκός /οι ώρες και τα κανάλια των παιχνιδιών
-
15/10/2025 | 10:20Οι αγώνες της 2ης Αγωνιστικής της “Santorini Basketball League 2025-2026”
-
15/10/2025 | 10:05EuroLeague :Η βαθμολογία μετά την ήττα του Ολυμπιακού
-
15/10/2025 | 09:45Super League 2 :Σάββατο ή Ελλάς Σύρου - το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής
-
15/10/2025 | 09:15Συντάξεις Νοεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμών για όλους τους συνταξιούχους
-
14/10/2025 | 21:30Συγκλονιστικό: Νίκησε τον καρκίνο και επέστρεψε στον ΑΟ Θήρας!
-
14/10/2025 | 14:51Πήρε το δίπλωμα UEFA D η Βαρβάρα Κυριακάκη - Τα συγχαρητήρια της Θύελλας Καμαρίου
-
14/10/2025 | 12:15EuroLeague : Χωρίς ανάσα ο Ολυμπιακός, σήμερα με την Εφές - το πρόγραμμα της ημέρας (Τρίτη 14/10)
-
14/10/2025 | 11:44Δήμος Θήρας :Παραδοσιακό Πολιτιστικό Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα
-
14/10/2025 | 10:55Superleague 2 – Β’ όμιλος: Το «στραβοπάτημα» της Καλαμάτας, ο ουσιαστικός Πανιώνιος και η ανεβασμένη Ελλάς Σύρου