17/06/2025 | 10:23
Αγορα εργασιας
Επίδομα παιδιού: Ποιοι κινδυνεύουν να το χάσουν από 1η Ιουλίου
Από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, η χορήγηση του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ θα διακόπτεται για όσους δικαιούχους δεν διασταυρωθεί ηλεκτρονικά η επαρκής φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2024-2025.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2025-2026, το επίδομα δεν θα επαναχορηγείται.
Προϋποθέσεις για το επίδομα παιδιού
Για να συνεχίσει να χορηγείται το επίδομα, τα ανήλικα τέκνα ηλικίας 4 έως 16 ετών πρέπει:
Να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2024-2025.
Να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους έως τις 30 Ιουνίου 2025, δηλαδή να μην επαναλάβουν την τάξη λόγω αδικαιολόγητων απουσιών.
Για αιτήσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025, αρκεί η προϋπόθεση (α). Από την 1η Ιουλίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, πρέπει να πληρούνται και οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις.
Διαδικασία ηλεκτρονικής διασταύρωσης φοίτησης
Για την ηλεκτρονική διασταύρωση της φοίτησης των ανήλικων τέκνων, απαιτείται η καταχώριση των εξής στοιχείων στο πεδίο «Στοιχεία Φοίτησης Τέκνου»:
Στοιχεία Σχολικής Μονάδας, Τάξη και Αριθμός Μητρώου του μαθητή, εφόσον το τέκνο βρίσκεται σε υποχρεωτική εκπαίδευση.
Ετος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο), αν το τέκνο έχει ήδη ολοκληρώσει.
Εάν όλα τα στοιχεία του μαθητή διασταυρωθούν, η αίτηση θα προχωρήσει κανονικά. Σε περίπτωση που δεν διασταυρωθούν, θα εμφανιστεί σχετική επισήμανση.
Απαιτούμενα έγγραφα σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής διασταύρωσης
Εάν η ηλεκτρονική διασταύρωση της φοίτησης δεν είναι εφικτή, για την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης απαιτείται επισύναψη βεβαίωσης εγγραφής ή φοίτησης για το τρέχον σχολικό έτος, υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας.
Για ανήλικα τέκνα που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται η επισύναψη είτε του απολυτηρίου Γυμνασίου είτε σχετικής βεβαίωσης από τη σχολική μονάδα. Εάν το τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και φοιτά στο Λύκειο, μπορεί να επισυναφθεί είτε βεβαίωση φοίτησης στο Λύκειο είτε το Απολυτήριο Γυμνασίου.
Κριτήρια δικαιούχων επιδόματος παιδιού
Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι:
Έλληνες πολίτες, Ομογενείς αλλοδαποί, πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, πολίτες χωρών του Ε.Ο.Χ., πολίτες τρίτων χωρών ή απάτριδες που τους έχει χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα, επικουρικής προστασίας ή παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αίτησης.
Οι πολίτες άλλων κρατών (πλην των παραπάνω) απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα (12) έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης Α21.
Η μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) καθ’ έκαστο φορολογικό έτος (των ιδίων ή των συζύγων τους, ή ως εξαρτώμενα τέκνα). Λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και όχι μεταγενέστερα.
Δείτε ακόμα
-
21/01/2026 | 16:50ΔΥΠΑ: Ετσι μπορείς να πάρεις επίδομα ανεργίας για δεύτερη φορά -
21/01/2026 | 14:38Γ’ Εθνική: Ποιοί ειναι οι "πρωταθλητές" στα… πέναλτι σε όλη την κατηγορία - η λίστα του 6ου ομίλου -
21/01/2026 | 11:20Αναγέννηση: Το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τώρα! (φώτο) -
21/01/2026 | 11:00Super League 2: Οι πρώτοι σκόρερ της κατηγορίας - "κόλλησαν" στα έξι τέρματα Βερνάρδος και Κόλα της Ελλάς Σύρου -
21/01/2026 | 10:39Οι ποδοσφαιρικές μεταδόσεις της ημέρας (Τετάρτη 21/01) είναι γεμάτες Champions league -
21/01/2026 | 10:13EuroLeague:, Μεγάλη μάχη για τη... τετράδα - Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση της 23ης αγωνιστικής -
21/01/2026 | 09:45Champions league: Σοβαρές ελπίδες πλέον για τον Ολυμπιακό - η βαθμολογία της League Phase -
21/01/2026 | 09:16Πότε θα γίνει η μεγάλη φορολοταρία Ιανουαρίου με έπαθλο έως 50.000 ευρώ -
20/01/2026 | 22:15ΕΠΣ Κυκλάδων: Σπουδαία προσθήκη με... Ραχίμ ο ΑΟ Πύργου -
20/01/2026 | 17:20Super League 2: Το πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής – Εκκρεμότητα με την έδρα στο Ελλάς Σύρου-Καλαμάτα