29/04/2024 | 09:28
Αγορα εργασιας
Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει την Μεγάλη Τρίτη η προθεσμία – Τα πρόστιμα
Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει την Μεγάλη Τρίτη η προθεσμία
Περίπου 2.500 επιχειρήσεις, περίπου το 5% – 6% του συνόλου, που δεν έχουν συμμορφωθεί θα πρέπει να το πράξουν άμεσα αν δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες για το πορτοφόλι τους εκπλήξεις.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση και στις 2 Μαΐου θα εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος που θα καθορίζει τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα, αλλά και τον τρόπο επιβολής των προστίμων.
Η ΑΑΔΕ ήδη έχει ξεκινήσει μαζικούς ελέγχους και έχει προχωρήσει στην επιβολή των πρώτων προστίμων σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, που δεν έπραξαν όσα προβλέπει η διαδικασία μέχρι στιγμής και οι εξηγήσεις τους κρίθηκαν «μη ικανοποιητικές». Οι έλεγχοι συνεχίζονται και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ασχέτως τζίρου, και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, οι έλεγχοι αφορούν, πέραν της υποχρέωσης διασύνδεσης POS-ταμειακών και τη λειτουργία POS στις επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής που υποχρεούνται να τα έχουν εγκαταστήσει από 1η Απριλίου.
POS: Οι καταληκτικές προθεσμίες:
Έως την 30ή Απριλίου έχουν περιθώριο διασύνδεσης:
Κοινοποιηση
- Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.
- Οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις «all in one», που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης, παρά την πραγματοποίηση συναλλαγών. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι έχουν προμηθευτεί κάποια λύση all in one αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή θεωρούνται ως «μη συνδεδεμένοι»! Σημειώνεται ότι έχουν εγκριθεί επτά πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις.
- Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.
- Τέλος, οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος, θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
- Οι υπόχρεες επιχειρήσεις, που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας.
Πρόστιμο για POS
Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:- 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,
- 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Δείτε ακόμα
-
21/01/2025 | 10:20Santorini Basketball League :Επίδειξη δύναμης από τους «Wolves» – Νίκες για Πήγασο & 98ers /Η βαθμολογία
-
21/01/2025 | 10:15Γ Εθνική : Ομάδα του 3ου ομίλου ζητάει 2000 ευρό από κάθε ποδοσφαιριστή για να τους δώσει το δελτίο
-
21/01/2025 | 10:01Super League : Ξεφεύγει ο Πασσάς στη μάχη για το... "Χρυσό παπούτσι"
-
21/01/2025 | 09:41Μόνιμα για επαγγελματικούς λόγους στη Σαντορίνη ο Κενδριστάκης - Οδεύει προς Θύελλα Καμαρίου
-
21/01/2025 | 09:34ΕΠΣ Κυκλάδων : Δυναμώνει συνέχεια ο Πανναξιακός - Ανακοίνωσε Νίκο Δεγαΐτα
-
21/01/2025 | 09:28ΑΑΔΕ: Στο «κυνήγι» εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS με τις ταμειακές
-
20/01/2025 | 16:48Νίκη για την Κ14 του Πανθηραϊκού (Φώτος)
-
20/01/2025 | 12:19Οι ημερομηνίες "ορόσημο" της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου για τα ερασιτεχνικά σωματεία
-
20/01/2025 | 09:45Καίτη Γκρέυ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της – Την Τετάρτη η κηδεία της
-
20/01/2025 | 09:25Stoiximan CBL: Σήμερα το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, που κρίνει το "πλεονέκτημα" στους τελικούς