21/10/2020 | 20:00
Ποδοσφαιρο
Τελικά, το VAR είναι το πρόβλημα;
Το περασμένο Σάββατο (17/10), στην αναμέτρηση μεταξύ της Έβερτον και της Λίβερπουλ, το θέμα για το κατά πόσο το VAR μπορεί να βοηθήσει τελικά το ποδόσφαιρο τέθηκε πάλι προς συζήτηση. Πολλοί έσπευσαν αμέσως να κατηγορήσουν το VAR αποκλειστικά, ότι καταστρέφει το ποδόσφαιρο, ότι δεν είναι τόσο χρήσιμο όσο θέλει να δείχνει και άλλα τέτοια.
Είναι πολύ σοβαρό διαιτητές σε αυτό το επίπεδο, είτε στο VAR είτε μέσα στο γήπεδο, να θυμούνται έστω τον κανονισμό. Και αυτός δεν είναι άλλος από το ότι υπάρχει κόκκινη και μετά το οφσάιντ! Το οφσάιντ του Ολλανδού στόπερ ακυρώνει την περίπτωση πέναλτι, αλλά όχι την περίπτωση κόκκινης, κάτι που προφανώς ο Όλιβερ και ο Ντέιβιτ Κουτ ξέχασαν.
Και εδώ είναι που μπαίνει στη συζήτηση η γνωστή τοις πάσοι ανικανότητα των Άγγλων διαιτητών. Και στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ορισμένος ο θεωρητικά καλύτερος της χώρας. Αλλά ακόμα και αυτός δείλιασε να πάρει την προφανέστατη πρωτοβουλία και περίμενε να του πει ένας άνθρωπος από κάμερες τι να κάνει.
Είναι ακόμα χειρότερο το γεγονός, ότι ο Ντέιβιντ Κουτ και όσοι ήταν δίπλα του στις κάμερες δεν είδαν καν το μαρκάρισμα, αλλά ασχολήθηκαν αποκλειστικά με το αν ο Φαν Ντάικ ήταν οφσάιντ! Και στην περίπτωση αυτή, αν οι άνθρωποι του VAR που κοιτάνε μόνο κάμερες και ριπλέι έχουν δικαιολογία, ο Όλιβερ δεν έχει.
Από ένα σημείο και μετά, πρέπει οι υπεύθυνοι της Premier League και κυρίως η F.A. να αναλογιστούν την ασφάλεια των παικτών. Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τη σωματική ακεραιότητα ενός ποδοσφαιριστή, όχι απλά για μία φάση που έκρινε το αποτέλεσμα, όπως στο οφσάιντ του Μανέ. Το Σάββατο ήταν ο Πίκφορντ που έμεινε ατιμώρητος και ο Φαν Ντάικ που τραυματίστηκε σοβαρά, το επόμενο Σάββατο ποιος θα είναι;
Όμως, είναι το VAR καθαυτό το πρόβλημα; Μήπως είναι οι άνθρωποι που το χειρίζονται; Μήπως είναι οι κανονισμοί που υπάρχουν στην Αγγλία και την Premier League συγκεκριμένα; Ή ακόμα και η πολλές φορές ανικανότητα-αφέλεια των Άγγλων διαιτητών;
Ας το δούμε αναλυτικά.
Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους οπαδούς της Λίβερπουλ σε έξαλλη κατάσταση και τους αντιπάλους τους σε ευφορία. Οι «κόκκινοι« πίστεψαν, πως είχαν πετύχει το γκολ της νίκης στις καθυστερήσεις στο «Γκούντισον Παρκ» απέναντι στην Έβερτον, αλλά η χρήση του VAR έδειξε, πως ο Μανέ ήταν οφσάιντ και έτσι το τέρμα του Χέντερσον ακυρώθηκε και το ντέρμπι του Μέρσεϊσαιντ έμεινε στο 2-2.
Το ατιμώρητο μαρκάρισμα του Πίκφορντ
Και αυτή ήταν η δεύτερη απόφαση μέσα στο ματς που εξόργισε τη Λίβερπουλ, τον Κλοπ και τους οπαδούς της. Νωρίτερα, λίγο μετά τα πρώτα δέκα λεπτά, ο Πίκφορντ βγήκε άτσαλα και με προβολή έπεσε πάνω στο γόνατο του Φαν Ντάικ και τραυμάτισε άσχημα τον Ολλανδό (ρήξη προσθίου χιαστού) με τον διεθνή στόπερ να χάνει, πλέον, σχεδόν όλη τη σεζόν. Ο Άγγλος γκολκίπερ την έβγαλε «καθαρή», καθώς δεν δέχτηκε ούτε κίτρινη κάρτα για το μαρκάρισμα, με τη δικαιολογία να μην είναι άλλη από το ότι ο Φαν Ντάικ ήταν στην αρχή της φάσης οφσάιντ. Μία απόφαση που βγήκε από τον VAR και όπου ο - κατά τ'άλλα πολύ καλός διαιτητής - Μάικλ Όλιβερ δεν πήρε καμία πρωτοβουλία, περιμένοντας το τί θα τον συμβουλεύσουν οι άνθρωποι στo Στόκλεϊ Παρκ (τοποθεσία VAR). Το λάθος στη φάση αυτή δεν είναι, όμως, μόνο των ανθρώπων του VAR. Είναι και του Μάικλ Όλιβερ, ο οποίος φέρει μεγάλη ευθύνη. Διότι σε τέτοια μαρκαρίσματα, δεν πρέπει καν να σε νοιάζει αν ο παίκτης ήταν οφσάιντ ή όχι! Αν ήταν άλλος παίκτης αντί του γεροδεμένου Ολλανδού, πιθανότατα να μιλάγαμε για ακόμα σοβαρότερο τραυματισμό. Τότε θα περιμένατε πάλι να δείτε αν είναι οφσάιντ ο παίκτης κ. Όλιβερ; Θα κρατάγατε πάλι τις κάρτες στην τσέπη σας;
Το οφσάιντ του Μανέ
Είδαμε πέρυσι αμέτρητες περιπτώσεις όπου ολόκληρα παιχνίδια και αποτελέσματα κρίθηκαν από παρόμοιες αποφάσεις με αυτήν. Και αν θέλει κάποιος να τα "ρίξει" κάπου για τέτοιου είδους οφσάιντ στην Αγγλία, πρέπει να τα ρίξει στον κανονισμό της Premier League. Ο οποίος λέει, πως ακόμα και ένα χιλιοστό του σώματος - ακόμα και ο ώμος με τον οποίο ο επιτιθέμενος μπορεί να σκοράρει - να είναι εκτεθειμένο, τότε μετράει ως οφσάιντ. Και αναφέρω τον ώμο, διότι αν δει κανείς με zoom τη λήψη που μας έδειξε το VAR θα καταλάβει, ότι - έστω και ελάχιστα - ο ώμος του Μανέ είναι εκτεθειμένος. Εν ολίγοις, στην Premier League δεν υπάρχει το «υπέρ του επιτιθέμενου». Ή είσαι οφσάιντ, ακόμα και για χιλιοστά ή δεν είσαι καθόλου.
Συμπεράσματα
Που καταλήγουμε λοιπόν; Αρχικά, δεν είναι μυστικό, πως στην Αγγλία, παρόλο που έχουν το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, σίγουρα έχουν τους πιο αφελείς διαιτητές. Κάτι που έχει αποδειχτεί πολλάκις και για αυτό κανείς τους δεν βρέθηκε στο Μουντιάλ της Ρωσίας πριν δύο χρόνια. Τέλος, για τα θέματα του οφσάιντ, ο κανονισμός και οι χειριστές του συστήματος είναι το όποιο πρόβλημα στην Premier League και όχι το VAR σαν VAR. Αυτό εφευρέθηκε για να βοηθήσει το ποδόσφαιρο να γίνει πιο δίκαιο και όχι να το δυσκολέψει, άσχετα αν κάποιος - ακόμα και δικαιολογημένα - διαφωνεί. Το αν χρησιμοποιείται σωστά από τους χειριστές ή όχι είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα και είναι στα χέρια των υπέυθυνων να σιγουρευτούν, ότι θα χρησιμοποιείται από'δω και πέρα σωστά και από τους σωστούς ανθρώπους.
Δείτε ακόμα
-
26/02/2021 | 22:48Παναθηναϊκός: Έμεινε από δυνάμεις στην 4η περίοδο-Ήττα 74-65 από την Άλμπα
-
26/02/2021 | 22:20Θρήνος στην Πορτογαλία για το θάνατο 32χρονου τερματοφύλακα
-
26/02/2021 | 22:19Ολυμπιακός – Άρσεναλ: H UEFA ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των αγώνων
-
26/02/2021 | 22:12Επίθεση με γκαζάκια στο Ίδρυμα Μητσοτάκη
-
26/02/2021 | 22:11Κυπελλούχος Κατάρ η Αλ Σαντ του Γκιγιέρμε και του Τσάβι
-
26/02/2021 | 22:02Παναθηναϊκός: Πρώτο κρούσμα στο βόλεϊ ανδρών των πράσινων
-
26/02/2021 | 22:00Κούμαν : Άνοιξε η μύτη του και έφυγε από τη συνέντευξη Τύπου
-
26/02/2021 | 21:46Euroleague: Απίστευτη Εφές στο ντέρμπι της Πόλης
-
26/02/2021 | 20:28Και δεύτερο θετικό κρούσμα στην μπασκετική ΑΕΚ
-
26/02/2021 | 19:27ΠΑΕ Σαντορίνης: Ανεβαίνει ο ρυθμός των προπονήσεων